Κυριακή 8 Μαΐου 2016

24 αθλητές «κολυμπούν» στο Μέγαρο Μουσικής και «καταδύονται» στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

(Τετάρτη 11 Μαΐου, Πέμπτη 12 Μαΐου,
Παρασκευή 13 Μαΐου, 19.00, κτήριο Μ2, φουαγιέ)

Είκοσι τέσσερις αθλητές και αθλήτριες συναντώνται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, «κολυμπούν» στα νερά της λογοτεχνίας και «καταδύονται» στις σελίδες ενός ναυτικού διηγήματος με ιστορία  115 ετών.


Με μαγιό, σκουφάκια και γυαλάκια νεαροί κολυμβητές και παλαιοί πρωταθλητές της ανοιχτής θάλασσας συντονίζονται με τις νότες του πιάνου και το ρυθμό του μετρονόμου, για να ενσαρκώσουν τους περίφημους ναυαγοσώστες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως αυτός τους απέδωσε το 1901 στο φερώνυμο κείμενό του.

Πρωτότυπη και υπαινικτική, η θεατρική παράσταση με τίτλο «Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die» θα φιλοξενηθεί στις 11, 12 και 13 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στο φουαγιέ του κτηρίου Μ2. 
Η δράση της αρχίζει εκτός του Μεγάρου Μουσικής, στον… πλακόστρωτο χώρο της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης. Εκεί, με σκηνικό τη θάλασσα, οι 24 κολυμβητές συγκεντρώνονται, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, για να συζητήσουν και, υπό το βλέμμα των θεατών, να εισέλθουν στη συνέχεια στη σκηνή με αθλητική περιβολή.

Αφήγηση, μουσική και… κολύμβηση    
Η θεατρική παράσταση, διάρκειας 60 λεπτών, εισάγει μία εντελώς διαφορετική ανάγνωση του λόγου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, συνδυάζοντας την αφήγηση και τη μουσική με τις χορογραφικές κινήσεις της ομάδας μαραθώνιας κολύμβησης «Swim or Die», αλλά και τις εναλλαγές του φυσικού φωτός της ημέρας με τα σταθερά σημεία του τεχνητού φωτισμού της σκηνής.
Την ιδιότυπη γραφή του εξέχοντος Έλληνα λογοτέχνη από τη Σκιάθο  δραματοποιεί το δίδυμο των Κωνσταντίνου ΡόδηΓιάννη Κυφωνίδη, σε σκηνοθεσία του δεύτερου, ενώνοντας γι΄ αυτό το σκοπό τις δυνάμεις του με τον προπονητή κολύμβησης Νικόλα Ρεπανά.



Ποια είναι η πηγή έμπνευσης
«Οι ήχοι, οι εικόνες και το ήθος που απορρέουν τόσο από την αυθεντική γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όσο και από τη διασκευή της στη νέα ελληνική, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για οποιονδήποτε δημιουργό θέλει να δραματοποιήσει, να παρουσιάσει επί σκηνής ένα λογοτεχνικό κείμενο. Αυτά τα στοιχεία, αλλά πολύ περισσότερο η ατμόσφαιρα και το περιεχόμενο του έργου του κορυφαίου συγγραφέα, που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, ήταν που μας ενέπνευσαν.

 Θέλαμε να συνδυάσουμε τη λογοτεχνία με την κολύμβηση και το θέατρο. Το ιστορικό διήγημα "Οι Ναυαγοσώστες" αποτέλεσε τον ιδανικό πλοηγό σ΄ αυτήν την προσπάθειά μας», λέει ο Ιωάννης Κυφωνίδης, σκηνοθέτης και ηθοποιός.  

Εικόνες ενός πλιάτσικου

Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι 24 αθλητές εκτελούν χορογραφίες, που παραπέμπουν στα τέσσερα είδη της κολύμβησης, δηλαδή ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο και πεταλούδα, ενώ με τις ασύγχρονες κινήσεις και τις συνεχείς εισόδους ή εξόδους τους από τη σκηνή αναπαριστούν τις εικόνες του πλιάτσικου ενός ναυαγίου ολλανδικού πλοίου, που αφηγείται στο κείμενό του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Ένα σωσίβιο, που περισυνελέγη πρόσφατα στα παράλια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της αρχαίας Κνίδου, από Έλληνες κολυμβητές, αξιοποιείται με συμβολικό τρόπο στην παράσταση, για να υποδηλώσει τα σύγχρονα ναυάγια της Μεσογείου με θύματα τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία.

Προπονούνται για τον… Τορωναίο

Η ομάδα «Swim or Die» έχει την έδρα της στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, και τα μέλη της συμμετέχουν συχνά σε αθλητικούς αγώνες ανοιχτής θάλασσας, αποσπώντας αξιόλογες διακρίσεις. Μάλιστα, πέντε άτομα της εν λόγω ομάδας, που λαμβάνουν μέρος στη θεατρική παράσταση, προετοιμάζονται εντατικά αυτήν την περίοδο, για να συμμετάσχουν στο διεθνή διάπλου του Τορωναίου Κόλπου, απόστασης 26 χιλιομέτρων, ο οποίος θα διεξαχθεί φέτος για 46η χρονιά.

«Η ίδια η ζωή είναι ένας αγώνας μαραθώνιας κολύμβησης, στον οποίο καλούμαστε να συμμετάσχουμε, για να μη βουλιάξουμε. 

Το σύνθημά μας είναι "κολύμπα, για να τερματίσεις", γιατί αυτό έχει πάνω απ΄ όλα σημασία, η συνεχής προσπάθεια και όχι ο πρωταθλητισμός ή ο βέλτιστος χρόνος. Οι κολυμβητές της ομάδας "Swim or Die" δίνουμε το "παρών" στη θεατρική σκηνή, εκκινώντας από διαφορετικές πολιτιστικές αφετηρίες και αναλαμβάνοντας ρόλους ηθοποιών. Παράλληλα, όμως, διοργανώνουμε διάφορες κοινωνικές δράσεις με την προτροπή "Swim for Life", προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης σε άστεγους, άπορους και πρόσφυγες», σημειώνει ο Ιωάννης Κυφωνίδης.

«Να διασώσουμε τις ψυχές μας»\

Πρώην δημοσιογράφος στον ΑΝΤ1, στην εφημερίδα «Απογευματινή» και στην ΕΤ3, ο κ. Κυφωνίδης, εκτός από τη σκηνοθεσία και την ηθοποιία, ασχολείται ερασιτεχνικά με την κολύμβηση προπονούμενος επί 2,5 ώρες κάθε ημέρα. 
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να διασώσουμε τις ψυχές μας, για να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε την επόμενη ημέρα. Όσα τραγικά συμβαίνουν στα νερά της Μεσογείου δεν μπορούν να μας αφήνουν απαθείς. Ως άλλοι ναυαγοσώστες επιβάλλεται να κινητοποιηθούμε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, για να προσφέρουμε λύσεις εκεί όπου οι πολιτικοί αποτυγχάνουν», καταλήγει ο Ιωάννης Κυφωνίδης.
«ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ»: Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Πρωτότυπο κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ρόδης ‒ Ιωάννης Κυφωνίδης
Σκηνοθεσία: Ιωάννης Κυφωνίδης
Τεχνικός σύμβουλος κολύμβησης: Νικόλας Ρεπανάς
Μουσική: Αθηνά Νάννου
Φωτιστική ‒ σκηνική επιμέλεια: Fashionart Lover
Eνδυματολογική επιμέλεια: Swim or Die
Αφίσα │ Τrailer │ Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουζέπας
Οργάνωση παραγωγής │ Δημόσιες σχέσεις: Χριστίνα Τζώρτζη
Επιμέλεια παραγωγής: Dominus Productions

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Αφηγήτρια ‒ μουσικός: Αθηνά Νάννου
Ναυαγοσώστες: Oμάδα μαραθώνιας κολύμβησης «Swim or Die»

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Τιμές: 10€, 5€ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Πληροφορίες ‒ έκδοση:  
         Στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους  
         Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
         Στα τηλ. 2310.895938-9
Στην ιστοσελίδα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου