Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

«Το φιντανάκι» του Παντελή Χορν στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.



Από 18 Νοεμβρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Η πρώτη νέα παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής για τη φετινή θεατρική περίοδο είναι «Το φιντανάκι» του Παντελή Χορν, ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά έργα, το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά. 

  Στην Αθήνα, στα στενά όρια μιας πλακιώτικης αυλής, η Τούλα, το νεαρό «Φιντανάκι», γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Γιάγκου, ενός άνεργου νεαρού. 

Ποια θα είναι όμως η τύχη της Τούλας όταν ο αγαπημένος της την προδώσει για χάρη της Εύας η οποία διαθέτει και τις κατάλληλες γνωριμίες για να του εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον;

Πόση δύναμη μπορεί να αντιτάξει η αγάπη μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο και πόσο μπορεί να αντισταθεί ο έρωτας όταν οι κοινωνικοί μηχανισμοί τον καθιστούν εμπορεύσιμο είδος;

Ο Παντελής Χορν, αξιοποιώντας την κληρονομιά της ηθογραφίας, συνθέτει ένα «σύγχρονο λαϊκό παραμύθι» ικανό να συγκινήσει μέσα από τον συμβολισμό του τον σύγχρονο θεατή.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Αν και μας χωρίζουν σχεδόν εκατό χρόνια από την εποχή που γράφτηκε το έργο, το θέμα του μοιάζει να είναι εξαιρετικά οικείο.

 Κομβικό σημείο είναι η σύγκρουση της οικονομικής ανάγκης των ηρώων με τις επιθυμίες τους. Δύο θεματικά μοτίβα, ο έρωτας και το χρέος εκτυλίσσονται παράλληλα, σκιαγραφώντας την συμπεριφορά ανθρώπων που ζούνε υπό το καθεστώς προσωπικής και συλλογικής χρεοκοπίας.

Κάνοντας τις αντίστοιχες αναγωγές στο σήμερα, η παράσταση θα προσπαθήσει να φωτίσει τον φαύλο κύκλο του χρέους και τις συνέπειες του στη ζωή μας.
Ανέστης Αζάς

Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ

Εθνικό Θέατρο - Πειραματική Σκηνή -1 (Σκηνή «Κατίνα Παξινού») - Κτίριο Rex Πανεπιστημίου 48, 



τηλ. 210-3305074, 210-7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Από 18/11 έως και 26/11 Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:00
Από 29/11 έως και 14/1 Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:00
Γενική είσοδος: 10€, 6€ για ανέργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου