Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

«Ars Longa: Περιπέτειες της τέχνης στο δημόσιο χώρο»

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

Τα έργα, οι δημιουργοί, η υποδοχή, οι άντιδράσεις- Μια διαδρομή στη δημόσια τέχνη και σε αυτά που έφερε μαζί της με την αρχαιολόγο και ξεναγό Μαρία Μπουντούκα.


Ανδριάντες, προτομές, γλυπτά, περιβάλλοντα, εγκαταστάσεις, εφήμερες δράσεις, αλλά και δημιουργοί, ιστορικές φυσιογνωμίες, γεγονότα και μαρτυρίες που συνδέονται με αυτά. Έργα-τοπόσημα που χαράσσουν το χάρτη της πόλης,  έργα που συμπυκνώνουν αφηγήσεις του παρελθόντος και υποσχέσεις του μέλλοντος,  έργα που διαμορφώνουν το συλλογικό φαντασιακό,  έργα που επιβάλλονται στο χώρο και άλλα που διεκδικούν τη θέση τους σε αυτόν

. Έργα που πυροδοτούν το δημόσιο διάλογο, έργα που «εισβάλλουν» και αφήνουν την υπογραφή τους στο δέρμα της πόλης, έργα «αόρατα» που δεν αφήνουν ίχνος, αλλά διαπερνούν τη μνήμη της πόλης και τις προσδοκίες των ανθρώπων της.



Ξεκινώντας από τις περίφημες Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και καταλήγοντας σε μια μικρή κάθετο της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου με οδηγό την αρχαιολόγο και ξεναγό Μαρία Μπουντούκα επιχειρούμε να συνδέσουμε έργα με εποχές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές τα νοηματοδότησαν, να προσεγγίσουμε τους δημιουργούς και ανιχνεύσουμε το πώς σφυρηλάτησαν αντιλήψεις για τον δημόσιο χώρο, τη χρήση και την αισθητική του.

Σημείο συνάντησης: Ομπρέλες- Νέα παραλία
ώρα: 11:00
συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900-1



Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου