Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Λογοτεχνία, μουσική και γεύσεις από την Κέρκυρα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Την Τετάρτη 25 Γενάρη και στις 7 το απόγευμα σας περιμένουμε στην αίθουσα Έλευσις και Υδράνη στο Γκάζι, σε ένα ταξίδι των αισθήσεων, στα νερά του Ιονίου και στα καντούνια της Κέρκυρας, που διοργανώνουν: Η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας και οι Εκδόσεις Studio Amid

Θα ενημερωθούμε για τις δράσεις και τα σχέδια της Ιόνιας Βιβλιοθήκης της ΕΕΕ

Θα δούμε και θα ακούσουμε αποσπάσματα από το Ηχητικό Βιβλίο "Ο Νιοράντες 4 κορφιάτικες κωμικοτραγικές ιστορίες" του Κερκυραίου συγγραφέα  Γιώργου Καπράνου

Ηθοποιοί και καλλιτεχνικοί συντελεστές θα μοιραστούν μαζί μας στιγμές από τα παρασκήνια των ηχογραφήσεων και την επαφή τους με την ντοπιολαλιά.

Μουσική από το Ιόνιο θα πλαισιώσει την εκδήλωση, που θα ολοκληρωθεί με ένα γευσιγνωστικό ταξίδι στην ιστορία του τόπου, μέσα και από τα δώρα της Κερκυραϊκής γης.

Ευχαριστούμε θερμά τις 10 εταιρείες που  συμβάλλουν με τα ξεχωριστά τους προϊόντα ώστε οι Επτανήσιοι παρευρισκόμενοι, να νοσταλγήσουν τον τόπο τους και οι φίλοι από τις άλλες πατρίδες να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες αυτές, γεύσεις.

Κάθε προϊόν έχει τις καταβολές του, στην αρχαία και νεώτερη ιστορία και η επιτυχία τους στην Ελληνική και διεθνή αγορά είναι αποτέλεσμα της υψηλής ποιότητας αλλά και του σεβασμού των παραγωγών στην παράδοση και τον τόπο τους.



Ακολουθούν 10 μικρές ΄΄ιστορίες΄΄ γεύσης, ποτών και ηδύποτων που συνθέτουν τη σύγχρονη Κέρκυρα και τη συστήνουν στους επισκέπτες της.



                                                                       ΟΙΝΟΠΟΙΙΕΣ
Το Οινοποιείο μας εδρεύει στο Αερόστατο, στην κορυφή του βουνού των Σιναράδων, με θέα την παραλία του Αϊ Γόρδη. Η ενασχόληση της οικογένειας με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή Kρασιού, έχει τις ρίζες της στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Η εμπειρία των χρόνων, η γνώση, η αγάπη και το μεράκι για το κρασί, κατέστησαν επιβεβλημένη ανάγκη τη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου, με στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλών απαιτήσεων, όπως επιβάλλουν οι καιροί
.
 Η ολοένα αυξανόμενη δυναμική της επιχείρησης είναι συνάρτηση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων που καταγράφονται από την τοπική αγορά.

Σήμερα το οινοποιείο της οικογένειας Γραμμένου κατέχει ιδιόκτητο αμπελώνα στις δυτικές πλαγιές των Σιναράδων και στην περιοχή Σκάφωνας στον οποίο καλλιεργούνται η κατοχυρωμένη τοπική λευκή ποικιλία Κακοτρύγης και η τοπική ερυθρή ποικιλία Πετροκόρυθος.

 Πέραν αυτών, η εταιρεία με την κατ' αποκλειστικότητα μακρόχρονη συνεργασία με τους ίδιους αμπελουργούς (υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της εταιρείας) οινοποιεί τις λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Ροδίτη, Μαλαγουζιά και τις ερυθρές Cabernet Sauvignon και Merlot.

                                                                     -ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ

Στο Κτήμα Λειβαδιώτη που βρίσκεται στη Μαραθούσα στην Χαλκιδική 110 στρέμματα φιλοξενούν τις Ελληνικές ποικιλίες: Ασύρτικο Μαλαγουζιά merlot, cabernet Sauvignon Sauvignon blanc, syrah & chardonnay.

Η αμπελοκαλλιέργεια είναι πιστοποιημένη βιολογικά και παρακολουθείται από την ΒΙΟΕΛΛΑΣ από το 2005.



Από το 2008 ωριμάζουν και εμφιαλώνουν σε πετρόχτιστο υπερσύγχρονο οινοποιείο τα κρασιά του κτήματος που μέσα στα λίγα χρόνια που λειτουργεί, έχουν πετύχει διεθνείς επιτυχίες και βραβεύσεις.

   -ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΥ


Το Οινοποιείο του Αναστάσιου Αριστ. Νικολούζου ιδρύθηκε το 2008. Η έδρα της παραγωγής και της πώλησης βρίσκεται στο χωριό Άνω Κορακιάνα, 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Είναι τέταρτης γενιάς Οινοπαραγωγός και από αρκετά νωρίς θέλησε να ασχοληθεί με το αντικείμενο της οινοποίησης.

Σε συνεργασία με επιλεγμένους Ελληνικούς Αμπελώνες, συλλέγει και επεξεργάζεται Διεθνής και Γηγενής ποικιλίες σταφυλιών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρασιών του παλαιώνει σε νέα Δρύινα βαρέλια Αμερικάνικου και Γαλλικού Δρυ, χωρητικότητας 225ltr, 228ltr και 300ltr. Από το 2000, με την βοήθεια παλιών ερασιτεχνών αμπελουργών, συλλέγει και καταγράφει χαμένες από το χρόνο Κερκυραϊκές ποικιλίες, με σκοπό την διάσωση και την ανάδειξη τους μέσα από την δημιουργία ενός νέου πειραματικού βιολογικού αμπελώνα

Το Οινοποιείο στεγάζεται σε ένα χώρο 90 τμ και είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα συνολικής παραγωγής 15000 λίτρων. Είναι μια σχετικά μικρή παραγωγική μονάδα που σαν στόχο έχει να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.

Η μη βιομηχανοποιημένη μονάδα παραγωγής μας δίνει την δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με την κάθε φιάλη που παράγουμε και αυτό το καθιστά μοναδικό, μια και κάθε φιάλη εμφιαλώνεται και ντύνεται με το χέρι. Μέσα από ένα συνδυασμό παραδοσιακού και σύγχρονου τρόπου διαχείρισης της πρώτης ύλης παράγουμε ιδιαίτερα κρασιά που σαν στόχο έχουν, να γίνουν πρεσβευτές της Οινικής παράδοσης του Νησιού της Κέρκυρας, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

2.ΧΕΙΜΑΡΙΟΣ – ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ

Η τσιτσιμπύρα «κουβαλά» την νεότερη ιστορία της Κέρκυρας, αποτελεί σήμα κατατεθέν των Επτανήσων από την εποχή της αγγλικής κυριαρχίας και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στα καφέ, τις ταβέρνες και τα μίνι μάρκετ του νησιού. 

Διατηρείται αποκλειστικά στο ψυγείο, σαν το γάλα, γι΄αυτό και δεν είναι εύκολη η εξαγωγή της. Μοναδική ευκαιρία να τη δοκιμάσει έχει ο επισκέπτης της Κέρκυρας, που θα ζητήσει το ποτό με τη βασιλική καταγωγή, την παραδοσιακή συνταγή και την τονωτική γεύση.

(Ο  Γιώργος Χειμαριός στο ΑΠΕ για την ιστορία του αναψυκτικού)

''Καλοκαίρι στην Κέρκυρα του 1860. Οι Άγγλοι άρχοντες του νησιού κατηφορίζουν στην πλατεία Λιστών, που υποδηλώνει την παρουσία όσων είναι γραμμένοι στις λίστες με τους τοπικούς αξιωματούχους.

 Κάνουν τη βόλτα τους στη γραφική γειτονιά, συζητούν τα νέα του νησιού και γεύονται το αγαπημένο τους αναψυκτικό με τζίντζερ, την τσιτσιμπύρα (ginger - beer).Η συνταγή προέρχεται από την Αγγλία, ωστόσο, ορισμένοι Κερκυραίοι μαθαίνουν να παρασκευάζουν το «βασιλικό αναψυκτικό».

Το 1864, η αγγλική κυριαρχία τερματίζεται, οι Άγγλοι φεύγουν από το νησί, αλλά η τσιτσιμπύρα παραμένει.

Οι μετρημένοι στα δάχτυλα παρασκευαστές της παίρνουν άδεια και αρχίζουν να τη σερβίρουν στα καφενεία.
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1920, ο Χριστόφορος Χειμαριός αποφασίζει να οργανώσει τη δουλειά και έτσι δημιουργεί ένα εργαστήριο για την παραγωγή του πρώτου αναψυκτικού της Κέρκυρας.
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ούτε γκαζόζα. Ο θείος μου αποφάσισε να ξεκινήσει τη δουλειά οργανωμένα και έτσι έφτιαξε ένα εργαστήριο. Εγώ με τη σειρά μου συνέχισα την οικογενειακή παράδοση, πήρα το εργαστήριο και το 1975 έφτιαξα μια βιοτεχνία»

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, «κατάγεται» από την Ασία, όπου ονομαζόταν Ζιγγίβερι ή Ζιντεμέλ. Οι Ισπανοί το μετέφεραν στην Αμερική, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ενώ χρησιμοποιείται ευρύτατα και στην Ευρώπη.

Το τζίντζερ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, δρα κατά της ναυτίας, είναι αντιπυρετικό, αντισηπτικό και αντιεμετικό ενώ διαθέτει και αφροδισιακές ιδιότητες. Η τσιτσιμπύρα από την πλευρά της έχει όλα τα παραπάνω. Επιπλέον, αφρίζει αλλά δεν έχει ανθρακικό. Είναι δροσιστική αλλά δεν είναι μπύρα.

Ωριμάζει μέσα στο μπουκάλι της αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ζύθο. Αποτελείται από τζίντζερ, φρέσκο λεμόνι, ζάχαρη και νερό τα οποία «ζυμώνονται» στα καζάνια της μικρής βιοτεχνίας για να παράγουν ένα πιπεράτο και τονωτικό αναψυκτικό με λεμονάτη γεύση.
Η πρώτη ωρίμανση γίνεται μέσα στο καζάνι, όσο τα υλικά ανακατεύονται για να «δέσουν» και η δεύτερη ολοκληρώνεται μέσα στη φιάλη όπου το αναψυκτικό μένει για πέντε μέρες μέχρι να αποκτήσει την αυθεντική του γεύση΄΄

3.ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ

Το εργοστάσιο “Μαυρομάτης Kumquat” ιδρύθηκε το 1965 και είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που ειδικεύεται στην επεξεργασία και εμφιάλωση του Kumquat σε λικέρ και γλυκά αντίστοιχα.

Η γραμμή παραγωγής φθάνει το ένα εκατομμύριο μπουκάλια και πενήντα τόνους Kumquat σε μαρμελάδες και γλυκά.

Άλλη μια δραστηριότητα του εργοστασίου μας είναι η παραγωγή Ούζου, Μπράντυ και είκοσι ακόμα διαφορετικών λικέρ με γεύση φρούτων.

Τα κουμκουάτ είναι μια ομάδα από μικρά δέντρα που ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae. Η μορφή τους είναι κατά πολύ ίδια με τα πορτοκάλια αλλά πολύ μικρότερα και με έντονο σχήμα οβάλ και σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ελιά.

Η ανάπτυξη τους είναι αργή και τα δέντρα μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 4.5 μέτρα. Τα φύλλα είναι σκούρα πράσινα με λευκά άνθη, όμοια με άλλα λεμονοειδή φυτά. Με σημαντικό παράγοντα το μέγεθος του δέντρου η παραγωγή μπορεί να είναι από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες φρούτα το χρόνο.

Το Κουμκουάτ προέρχεται από την Νότια Ιαπωνία και την Κίνα, όπου καλλιεργούνταν από τον 12ο αιώνα. Έκτοτε καλλιεργείτε και αναπτύσσεται συστηματικά στην Ιαπωνία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες και όλη την νοτιοανατολική Ασία.

Η ονομασία του στα Κινέζικα σημαίνει “χρυσό πορτοκάλι” εξαιτίας του πολύ μικρού μεγέθους του. Στην Ευρώπη πρωτοεμφανίστηκε το 1846 από τον Robert Fortune και έτσι άρχισε να καλλιεργείται από τα μέσα του 19ου αιώνα σαν καλλωπιστικό φυτό.

Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, εμφανίστηκε το 1924 από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο Κουμκουάτ στο αγρόκτημά του. Έκτοτε καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα. Τα δεντράκια του Κουμκουάτ ευδοκιμούν κυρίως στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού και είναι από τα βασικά προϊόντα του νησιού.

4.ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

φωτο Βλάσσης Τσώνος
Βενετσιάνικης καταγωγής αλλά πολιτογραφημένο στην Κέρκυρα, είναι ίσως το πιο κομψό και λεπτό στη γεύση ελληνικό αλλαντικό.

Το νούμπουλο φουμικάδο (καπνιστό) γίνεται από το ψαρονέφρι του χοίρου που μένει αρχικά τυλιγμένο σε αλάτι και ολόκληρα πιπέρια.

Στη συνέχεια, περνιέται ολόκληρο το κομμάτι σε φαρδύ έντερο και καπνίζεται πάνω από αρωματικά κλαδιά: φλησκούνι, φασκόμηλο, σχίνο, δάφνη, μυρτιά, ρίγανη δίνουν τα αρώματά τους μαζί με ένα ελαφρύ κάπνισμα.

Είναι μαλακό στη γεύση, ελαφρά μαστιχωτό και βουτυράτο στην υφή. Κόβεται απαραίτητα σε πολύ λεπτά φετάκια που αναδεικνύουν τη γεύση του και ταιριάζει με αποξηραμένα φρούτα για ένα ορεκτικό αξιώσεων.

5.ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ –CORFU BEER

Η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιϊα ιδρύθηκε το 2006 από τον Σπύρο & το γιο του Θανάση Καλούδη. Όραμα τους ήταν να δημιουργήσουν ένα καταναλωτικό αγαθό με τοπικό χαρακτήρα που θα απευθύνεται στους εκπαιδευμένους με παιδεία μπύρας επισκέπτες , αλλά και τους κάτοικους του νησιού μας.

To 2009 βγήκαν δυναμικά με τα πρώτα προϊόντα στην αγορά .
Μέχρι στιγμής η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιϊα έχει καταφέρει να παράγει παγκόσμιας κλάσεις μπύρες Real Ale.

Η ζυθοποιία μας διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, αλλά και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό!

Η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία “Corfu Beer “ , είναι το πρώτο ζυθοποιείο στην Ελλάδα που τόλμησε να παράγει μπύρα τύπου Real Ale δηλαδή ένα φυσικό ζωντανό προϊόν που μεταφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες στο ποτήρι του καταναλωτή.

 χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα τα καλύτερα συστατικά, εξασφαλίζοντας τη ποιότητα και την γεύση. Η διαδικασία παραγωγής γίνεται με φυσικό τρόπο δίχως πρόσθετα!

Η ζύμωση και η ωρίμανση τους γίνεται σε ειδικά τάνκερ για αρκετές εβδομάδες χωρίς σταθεροποιητές, χρωστικές ουσίες και άλλα χημικά πρόσθετα. Όλες οι μπύρες διατηρούνται απαραίτητα στο ψυγείο και έχουν μικρή διάρκεια ζωής.

6.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΡΕΣΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ –ANTICHI SAPORI

Στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, δημιουργήθηκε το πρώτο εργαστήριο φρέσκων ζυμαρικών. Σε ένα χώρο άρτια εξοπλισμένο θα βρείτε ζυμαρικά όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, παπαρδέλες, ταλιολίνι, ραβιόλι,κοφτά, λαζάνια, κανελόνια κ.α., σε διάφορους τύπους και γεύσεις.


Τα προϊόντα παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, μόνο με ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ και ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ή ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ.

Από το εργαστήριο  μπορείτε να προμηθευτείτε τα φρέσκα ζυμαρικά που εσείς επιθυμείτε έτοιμα προς κατανάλωση.






7.EΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Στην Επαρχιακή Πέλεκα στα Καρουμπάτικα της Κέρκυρας, βρίσκεται ο το εστιατόριο ΄΄Ambelona΄΄, o επισκέπτης μπορεί να δει τα παραδοσιακά εργαλεία παραγωγής ελαιολάδου και κρασιού, μαζί με βίντεο με την παραδοασιακή παραγωγική διαδικασία.

Να γευτεί τοπικά παραδοσιακά φαγητά συνδυασμένα με τα τοπικά προϊόντα μας ACORDO, συνοδευόμενα με τα κρασιά του αμπελώνα, να πιει καφέ στην χόβολη ή ένα αφέψημα από μυριστικά και βότανα του κτήματος με ένα γλυκό του κουταλιού.

Επίσης, να συμμετάσχει σε: Εργαστήρια μεσογειακής & κερκυραϊκής μαγειρικής.

Εργαστήρια συλλογής και μαγειρικής με πάνω από 40 είδη άγρια χόρτα και μυρωδικά του κτήματος.

Εργαστήρια Φυσικής παραδοσιακής συντήρηση τροφών – (με λάδι, ξίδι, μέλι, ζάχαρη, πετιμέζι, κρασί, λεμόνι, βότανα - μπαχαρικά, κάπνισμα)

Στο χώρο λειτουργεί κατάστημα πώλησης επιλεγμένων τοπικών ποιοτικών προϊόντων και των προϊόντων μας ACORDO.

8.ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ – ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ

Όσοι έχουν γνωρίσει τα Κερκυραϊκά Προϊόντα στον τόπο τους και επιθυμούν να τα βρούνε.

 και στην Αθήνα...υπάρχει τρόπος και τόπος. Είναι στην οδό Σαχτούρη 51 στο Κάτω Χαλάνδρι

            Τα ράφια ΄΄φιλοξενούν΄΄

- ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ- ΚΟΥΜ – ΚΟΥΑΤ
- ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ- ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΝΑΣ
- ΒΟΥΤΥΡΟ- ΓΡΑΒΙΕΡΑ- ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
- ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΧΥΜΟΣ ΡΟΔΙ- ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ
- ΟΣΠΡΙΑ- ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΙ- ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ
- ΛΑΔΙ- ΜΕΛΙ  ΣΥΚΟΜΑΪΔΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου